top of page

 radionice Á la carte

video materijali na zahtjev 

jednostavne
jednostavno_edited_edited_edited.jpg

JEDNOSTAVNE VJEŽBE KAO DIJAGNOSTIČKI ALAT
trajanje 145 min

Trening ne treba biti ludo atraktivan i svaki puta visoko intenzivan da bi podigao performanse vježbača. Dapače. Često osobe koje su potrazi za izazovnim i teškim vježbama kao brzi put ka gubljenju kilograma ili rušenju nekih vlastitih rekorda zanemaruju jednu bitnu komponentu - mišićnu kontrolu. To se dobiva kroz koncentriran pokret, fokusirano disanje i progresivno motoričko učenje. Nemogućnost izvedbe jednostavnih pokreta ili pozicija trebao bi biti alarm svakom treneru, jer takav vježbač ne vlada osnovama. Razlog zanemarivanja vježbi pravilnog disanja i strukturalno jednostavnih vježbi jest da su dosadne, nepoticajne i ne donose trenutno vidljive rezultate. No to ne može biti dalje od istine! Stati pod uteg sa željom da se izvede čučanj, a ne pokazati pravilan i koordiniran angažman unutarnje jedinice u uporu pred rukama, nije ni pametno ni preporučljivo.Nestabilnost u stajanju na jednoj nozi sigurno nije dozvola za trčanje polumaratona.. i primjerima tu ne kraja. Ovom praktičnom radionicom prikazat ćemo jednostavnost kao pripremu za kompleksno i što devijacije od pravilne izvedbe govore o pripremnjenosti vašeg vježbača. ►videosnimka predavanja     trajanje: 145 min​

demistifikacija

  DEMISTIFIKACIJA BOLNIH
STANJA KRALJEŽNICE

trajanje 210 min

TIBOR KORMENDY, dr.med.spec. radiologije, subspec. neuroradiologije: "Znati pročitati i razumjeti nalaz radiološkog pregleda"

Predan i iznimno stručan doktor radiologije sa subspecijalizacijom iz neuroradiologije idealan je izvor informacija o nastanku, analizi i razumijevanju radiološke slike. Konačno ćemo imati priliku da na jasan način i jednostavnim jezikom dobijemo obrazloženje skraćenica i latinskih izraza u dijagnostičkom nalazu. Uz konkretne primjere Tibor će razumljivo i na prikladan način prenijeti relevantne informacije i objašnjenja medicinskih slikovnih prikaza.

dr.sc. INES ČAVAR, mag.cin : "Križobolja: jučer, danas, sutra"

Koliko vam se puta desilo da tretirajući neku strukturalnu povredu vašeg klijenta ne dobivate trajne rezultate? Ili nakon mjeseci kvalitetnog života bez boli vaš se klijent vraća s ponovljenom simptomatikom? Uzroci bolova u kralježnici imaju mnogo izvora i ovise o puno varijabli. Naša gošća predavač dugogodišnji je ekspert u polju treninga i rehabilitacije, te kroz stalne edukacije stječe široko iskustvo u individualnom radu sa svojim klijentima, kod kojih je prepoznata po konkretnim rezultatima i visokoj stručnosti. Ovom će vam temom prenijeti svoje iskustvo kako treba sagledati  i razumijeti križobolju. Njena perspektiva nadilazi dosadašnja shvaćanja, oslanja se na neurologiju i neurofiziologiju, grane znanosti koje na velika vrata ulaze u trenažne sadržaje i protokole rehabilitacije. Zavirite s Ines u budućnost razumijevanja boli.

GORDANA MAJERIĆ TOMIĆ, mag.cin.: "Biomehanika ozljeda kralježnice"

Osim što je naš nosivi stup, kralježnica je idealno konstruirana da podnosi i raspoređuje teret, bude ujedno stabilna i pokretna, pruža čvrstu bazu za rebrani okvir i zaštitnu strukturu za živčani sustav. Lako je za zaključiti da je vitalno važno zadržati tu koštanu bazu što duže funkcionalnom. Stil života, profesija, tjelesna aktivnost, hormonalni status, prehrambene navike i emocije samo su neke varijable koje utječu na zdravlje kralježnice. Kompresijske ili degenerativne promjene na koštanoj strukturi uvijek će utjecati na mišićno-ligamentarni sustav. Ako tome dodamo i blizinu pripadajući živaca koji angažiranju posturalnu potporu, vidljiva su dva moguća obrasca: prvi u kojem je mišićna disfunkcija "uzrok" ozljede ili da nizom kompenzacija postaje njena "posljedica". Tome u prilog ide i visok statististički broj liječenja kralježničkih tegoba. Naš doprinos ovom Panelu bit će bolje razumijevanje biomehanike nastanka najčešćih povreda.

druga strana
DSC_0424_edited_edited.jpg

 DRUGA STRANA ISTEZANJA
trajanje 180 min

Vježbe istezanja su u prošlosti bile marginalizirane, ali u protekla dva desetljeća slijedio je njihov „revival“ kroz opetovane upute fitness stručnjaka da su korisne i obavezne. Od tada rekreativna populacija poslušno zagrijava svoje zglobove i mišiće različitim standardnim ali i maštovitim vježbama istezanja prije nego se obvežu na 20 minuta aerobne sprave, pripreme za polu-maraton ili zakazane serije za prsa/biceps. Fleksibilnost i načini kako do nje doći duboko su integrirani u trenerske programe i preferiran su alat za rigidnu muskulaturu. Po toj logici skraćeni se mišić provlači kroz niz pozicija istezanja u želji da se normalizira njegova funkcija. No, nije svaki kratki mišić rješiv istezanjem. Treba poznavati uzrok „spazma“ jer nefleksibilno tkivo je s razlogom takvo: zgusnulo je redove oko nestabilnog zgloba. Najočitiji primjer toga je nefleksibilna stražnja loža koju vježbači provlače kroz niz vježbi istezanja, dok je prava istina da se taj mišić radi nestabilnosti trupa disfunkcionalno rastegao kako bi kontrolirao zdjelicu i pomogao pri prijenosu opterećenja. Slikovnim primjerom bi to bio vaš pokušaj da natežete gumicu oko staklenke za zimnicu dok ta ista staklenka punom težinom visi s te gumice. Ovim ćemo se predavanjem osvrnuti na situacije u kojima istezanjem ne dobijamo željeni rezultat, jer se isteže mišić kojem je u startu treba drugačiji pristup.

Literatura koja navodi korisne značajke istezanja u osnovi se oslanja na nekoliko postulata:

1. istezanje povećava fleksibilnost

2. ako se koristi kao zagrijavanje sprječava povrede

3. prevenira i/ili olakšava post-trenažne mišićne upale (DOMS)

4. rehabilitira sportske povrede i kronične bolove mišićno-koštanog sustava.

Ova teorijsko-praktična radionica će objasniti što se anatomski, fiziološki i neurološki dešava u svakoj od navedenih situacija, te ponuditi alternativne sadržaje koji će donijeti brže i dugotrajnije rezultate.

Fleksibilnosti dijeli drugu stranu novčića s pojmom snage i stabilnosti, dio je jin-jang dualnosti i potrebna je mišićno-ligamentarnom sustavu. Ništa manje ni više od bilo koje druge motoričke sposobnosti. No kao što nećemo žmirećki voziti autocestom, tako ne bismo trebali ni naslijepo istezati sve što nam se na oko čini "kratkim".

Ako se u svojoj praksi susrećete ili vi osobno osjećate stalnu krutost, kratkoću i napetost u nekom dijelu tijela, koju vježbama istezanja ne uspjevate dugoročno olakšati vjerojatno je vrijeme za drugačiji pristup.

pokret i bol
DSCF4821_edited.jpg

POKRET I BOL

Bol je danas okosnica svakog sata terapije, a kao limitirajući faktor postaje i bitan čimbenik pri planiranju treninga.

To je kompleksan mehanizam koji ovisi o mnogo faktora, a ostaje u organizmu od par sekundi pa do dugog niza godina (pa tako ulazi i u definiciju "kronične boli"   kojom se bave neuroznanstvenici, terapeuti i sve mnogobrojnije klinike za bol).

Dva eminentna stručnjaka, sa nebrojenim satima dodatnih edukacija i vještina, donose vam drugačiji pristup shvaćanju pokreta i boli.

 

𝗦𝗮𝘇𝗻𝗮𝗷𝘁𝗲 𝘀 𝗻𝗮𝗺𝗮:

- kako mozak interpretira podražaj

- što su kompenzacijski kapaciteti

- koji su mehanizmi prilagodbe na vanjske podražaje i stimuluse iz okoline

- koje su komponente bolnosti

- treba li raditi kroz bol i postoje li iznimke od pravila

- treba li bolnu simptomatiku uzimati kao jedini čimbenik disfunkcije

- koju ulogu ima trenažni proces, osim one koja prevenira bolna stanja

- kojim se metodama rada služi terapeut, a kojima kineziolog.

MIRELA ANIĆ, bacc.cin. (Body&Mind) - "O pokretu" 

→ kondicijski trener, Stott Pilates® Certified Instructor (edukator), DNS Exercise (trener), Hatha Yoga (učiteljica), Progressive® (trener), Athlete Power Flow (master trener)

DAVID MILINKOVIĆ, bacc.physioth (PhysioPlus) - "O boli"

→ P-DTR (Proprioceptive- Deep Tendon Reflex), NKT (NeuroKinetic Therapy), Manualna terapija – Kaltenborn Evjenth koncept, Klinička Neurodinamika, DNS (Dynamic Neuromuscular Stabilization), IMTAP (Integrated Muscle Testing And Palpation), Anatomy Trains, ERGON IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization), Kinesiotaping

 

torokolumbalna
_DSF3251_edited_edited.jpg

TORAKOLUMBALNA FASCIJA
 
trajanje 230 min

Velika vezivna ploča donjeg dijela leđa polazišna je točka u razumijevanju fascija. No ova struktura je puno više od osnovne definicije fascije kao "vezivnog omotača". Ono što je čini drugačijom je lokacija i popis mišića koje angažira. Ključan trenutak u razumijevanju torakolumbalne fascije bio je u 70-im godinama prošlog stoljeća, gdje su znanstvenici i fizioterapeuti opisali njenu ulogu u prijenosu opterećenja sa zdjelice na noge (Gracovetsky, Vleeming).Od tog vremena do danas jasno je da ima puno veću ulogu od samog sadržaja:

1. olakšava i provodi transmisiju sila s trupa na donje i gornje ekstremitete,

2. minimalizira stres vanjskog opterećenja na trup

3. osigurava generalnu ali i međusegmentalnu stabilnost kralježnice s leđne strane

4. uspostavlja i održava funkcionalnu lordozu.

Ova struktura je, uvjetno rečeno, toliko samostalna da svojom efikasnošću može isključiti mišiće u nekim aktivnostima, pa zatim putem kolagena potaknuti aktivaciju jednih i relaksaciju drugih. Funkcionira i kao opruga gdje akumulira potencijal proizveden u nogama i efikasno prenosi na kralježnicu/ruke (i obrnuto). U svojem najdubljem sloju koordinira mišiće unutarnje jedinice na način da pruža funkcionalno hvatište za trbušne mišiće koji inače ne bi dosegli kralježnicu.Upravo radi širokog popisa mišića koji raspoređuju svoje kontrakcije  preko ove  strukture dešava se i velik broj kompenzacija. U nemogućnosti da se optereti jedan segment, mozak će raspodijeliti  opterećenje na lokalne mišiće.Upoznajte s nama anatomiju, funkciju i aktivaciju ovog fascinantnog i strateški bitnog sklopa:

1. testovima procjene

2. primjerima disfunkcija i načina na koji tijelo traži pomoć pri kretanju

3. metodama otpuštanja i normalizacije tkiva

4. vježbama aktivacije i međusobne koordinacije pripadajućih mišića.

torokolumbalna

TRBUŠNI ZID  
trajanje 230 min

Mišići trbuha su, uz stražnjicu, najčešće spominjana grupa mišića u razgovorima s temom estetike i vitalnosti. Reljefni „6 pack“ mjerna je jedinica dobrog programa treninga i idealne prehrane. Nekad časopisima, a danas društvenim mrežama možemo zahvaliti za njihovu veliku popularnost i titulu najviše fotografiranog dijela tijela. U šumi preporuka, savjeta i vježbi mnogo je oprečnih informacija o toj grupaciji mišića. Potrebna je diskusija na stručnoj razini koja podržava anatomiju, funkciju i inervaciju.

Ova teorijsko-praktična radionica pojasnit će sljedeće:

► koji mišići tvore trbušni zid

► koja je uloga pojedinih anatomskih struktura

► anatomija vezivnog tkiva i aponeuroza tog područja

► uloga torakolumbalne fascije u koordiniranoj realizaciji pokreta

► što je sve potrebno za stabilizaciju slabinske kralježnice

► posljedice „izolacije“ i naglašenog treniranja samo jednog mišića trbušne grupe

► jesu li dobro poznati „trbušnjaci“ idealan vježba

► hernije mekog tkiva tog područja i dijastaza rectus abd.

► post-partum disfunkcije i zašto do njih dolazi

► procjena stanja trbušnog zida

► vježbe koordinirane aktivacije svih mišića u grupi

► vježbe kojima vršimo transfer opterećenja i potpore na donje i gornje ekstremitete

bottom of page