sub, 22. svi | fisKULTURA

TORAKOLUMBALNA FASCIJA

Na daleko poznat "dijamant na leđima" u biti uopće nije tog oblika, što ćemo uz ostale mitove o torakolumbalnoj fasciji rado pojasniti na ovoj teoretsko-praktičnoj radionici.

vrijeme i mjesto

22. svi 12:00 – 16:00
fisKULTURA, Ulica grada Vukovara 269f, Zagreb, Croatia

opis

Velika vezivna ploča donjeg dijela leđa polazišna je točka u razumijevanju fascija. No ova struktura je puno više od osnovne definicije fascije kao "vezivnog omotača". Ono što je čini drugačijom je lokacija i popis mišića koje angažira. Ključan trenutak u razumijevanju torakolumbalne fascije bio je u 70-im godinama prošlog stoljeća, gdje su znanstvenici i fizioterapeuti opisali njenu ulogu u prijenosu opterećenja sa zdjelice na noge (Gracovetsky, Vleeming).

Od tog vremena do danas jasno je da ima puno veću ulogu od samog sadržaja: 

1. olakšava i provodi transmisiju sila s trupa na donje i gornje ekstremitete, 

2. minimalizira stres vanjskog opterećenja na trup

3. osigurava generalnu ali i intersegmentalnu stabilnost kralježnice s leđne strane

4. uspostavlja i održava funkcionalnu lordozu

Ova struktura je, uvjetno rečeno, toliko samostalna da svojom efikasnošću može isključiti mišiće u nekim aktivnostima, pa zatim putem kolagena potaknuti aktivaciju jednih i relaksaciju drugih. Funkcionira i kao opruga gdje akumulira potencijal proizveden u nogama i efikasno prenosi na kralježnicu/ruke (i obrnuto). U svojem najdubljem (prednjem) sloju koordinira mišiće unutarnje jedinice na način da pruža funkcionalno hvatište za duboke trbušne mišiće, koji inače ne bi dosegli kralježnicu.

Upoznajte s nama anatomiju, funkciju, valorizaciju i aktivaciju ovog fascinantnog i strateški bitnog sklopa. 

►Kotizacija iznosi 500 kn (70 €)

podijeli

Ulica grada Vukovara 269f,Green Gold V1, 2. kat | zanima.me@fiskultura.hr |  Tel. 01 4819 100