top of page
Search

DEMISTIFIKACIJA BOLNIH STANJA KRALJEŽNICE

Snimka panel predavanja održanog u studenom 2020. s idejom da se na jednom mjestu susretnu stručnjaci iz raznih grana, te podjele svoja iskustva oko jedinstvene teme: bolova u kralježnici. Križobolje su sigurno glavna tema većine radnih sati svakog trenera u dvorani. Tome pridonosi zabrinjavajuća statistika da je 80% ljudi osjetilo neki oblik boli u kralježnici, da su joj žene u većem postotku podložnije, ali i da raste broj mladih pogođenih tim problemom.

Sve navedeno nam je bio motiv za suradnju doktora radiologije i dva kineziologa, u svrhu pružanja kvalitetnih informacija za kvalitetniji pristup vježbačima.

Snimka je dostupna na Vimeo platformi, trajanje 210 min (uplata 500 kn).


TIBOR KORMENDY, dr.med.: "Znati pročitati i razumjeti nalaz radiološkog pregleda"

Predan i iznimno stručan doktor radiologije sa subspecijalizacijom iz neuroradiologije idealan je izvor informacija o nastanku, analizi i razumijevanju radiološke slike. Konačno imamo priliku da na jasan način i jednostavnim jezikom dobijemo obrazloženje skraćenica i latinskih izraza u dijagnostičkom nalazu. Uz konkretne primjere Tibor će razumljivo i na prikladan način prenijeti relevantne informacije i objašnjenja medicinskih slikovnih prikaza.


dr.sc. INES ČAVAR, mag.cin.: ""Križobolja: jučer, danas, sutra"

Koliko vam se puta desilo da tretirajući neku strukturalnu povredu vašeg klijenta ne dobivate trajne rezultate? Ili nakon mjeseci kvalitetnog života bez boli vaš se klijent vraća s ponovljenom simptomatikom? Uzroci bolova u kralježnici imaju mnogo izvora i ovise o puno varijabli. Naša gošća predavač dugogodišnji je ekspert u polju treninga i rehabilitacije, te kroz stalne edukacije stječe široko iskustvo u individualnom radu sa svojim klijentima, kod kojih je prepoznata po konkretnim rezultatima i visokoj stručnosti. Ovom će vam temom prenijeti svoje iskustvo kako treba sagledati i razumijeti križobolju. Njena perspektiva nadilazi dosadašnja shvaćanja, oslanja se na neurologiju i neurofiziologiju, grane znanosti koje na velika vrata ulaze u trenažne sadržaje i protokole rehabilitacije. Zavirite s Ines u budućnost razumijevanja boli.


GORDANA MAJERIĆ TOMIĆ, mag.cin.: "Biomehanika ozljeda kralježnice"

Osim što je naš nosivi stup, kralježnica je idealno konstruirana da podnosi i raspoređuje teret, bude ujedno stabilna i pokretna, pruža čvrstu bazu za rebrani okvir i zaštitnu strukturu za živčani sustav. Lako je za zaključiti da je vitalno važno zadržati tu koštanu bazu što duže funkcionalnom. Stil života, profesija, tjelesna aktivnost, hormonalni status, prehrambene navike i emocije samo su neke varijable koje utječu na zdravlje kralježnice. Kompresijske ili degenerativne promjene na koštanoj strukturi uvijek će utjecati na mišićno-ligamentarni sustav. Ako tome dodamo i blizinu pripadajući živaca koji angažiranju posturalnu potporu, vidljiva su dva moguća obrasca: prvi u kojem je mišićna disfunkcija "uzrok" ozljede ili da nizom kompenzacija postaje njena "posljedica". Tome u prilog ide i visok statististički broj liječenja kralježničkih tegoba. Naš doprinos ovom Panelu bit će bolje razumijevanje biomehanike nastanka najčešćih povreda.223 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page