top of page

GLAVOBOLJA I NEKRETANJE

Svatko od nas osjetio je neki oblik mišićne boli: nakon vikend planinarenja ili ambicioznog i neplaniranog badmintona/nogometa/tenisa na nedeljnom izletu. To su tkz. akutne upale mišića i u pravilu prođu za par dana. Podsjete nas u kakvoj smo formi, a u najboljem slučaju  potaknu na upis nekog fitness programa.

No kad upala mišića nije akutna, nego je rezultat dugotrajne neadekvatne pozicije tijela u svakodnevnom životu, tada su glavobolje i pokočenja česte neugodnosti.

Mišićna bol može se, djelomično, smatrati posljedicom modernog načina života. Uzrokovana je velikim brojem faktora kao što su prenaprezanje, loše držanje, emotivni stres, čak i nesanica. Glavobolje, primjerice može potaknuti sporo ali dugotrajno skraćenje struktura vrata i ramena: ako sjedite u uredu očima prikovanim za ekran, i tako satima, danima, mjesecima. Glava je blago isturena na naprijed jer ste koncentrirani na sadržaj, ramena su podignuta u stalnom fokusu na problem ispred vas, a kralježnica savijena kao bambusov štap pod opterećenjem. Imate li sliku pred sobom? Još cijeloj situaciji ne pomaže onaj kompjuterski miš koji zahtjeva male, sitne pokrete ručnog zgloba. Izračunajući broj klikova i pomaka te kutijice desno-lijevo dobivamo cijeli raspon neprirodnih, ponavljajućih „zloporaba“ naših mišića i zglobova. I onda nije slučajnost da na kraju dana osjetimo tinjajuću ili tupu bol u području čela ili zatiljka. 

Dobra vijest je da se takve neugodnosti mogu spriječiti – uređujući svoj radni prostor na način da vam kralježnica bude sto više zaljepljena za naslon stolca, da je ekran u visini očiju, a laktovi položeni na radnu plohu. I jasno, bez stresnih situacija (nekolicina vas se sad nasmijala, sigurna sam). Druga dobra vijest je da kad se glavobolja i pojavi, može je se otkloniti laganim pritiscima na točke vrata, zatiljka i ramena.  Da li masirate pravo mjesto znat ćete čim malo povećate pritisak na točku: bol će postati intenzivnija, a moći ćete i opipati drugačiji reljef ispod površine kože, nekad veličine graška, nekad čak i badema. Uvijek se povodite intuicijom i prilagodite pritisak tako da bol nije oštra i „igličasta“, već na granici ugode i osjećaja otpuštanja. Mjesto pritiska koje bih posebno istakla je zatiljni dio glave, oko ruba rasta kose. Ako palcima vršite pritisak , od ušiju prema kralježnici, naći ćete cijeli spektar bolnosti. Završite svoju „self-help“ masažu potezom istezanja: kao da želite odvojiti bazu glave od vrata.

Glavobolje su danas toliko česta pojava, čak u zadnje vrijeme i kod školske djece. Kao što smo i mi odrasli prikovani za stolce i ekrane, tako se i djeca nalaze u višesatnom položaju sjeda. Savjetujem vama da se tijekom radnog vremena prošećete, promjenite položaj, protegnete, ali još vrijedniji savjet je da svojoj djeci omogućite učenje u bilo kojem drugom položaju osim sjeda: ležeći potrbuške ili klečeći uz stolić primjerice. I tjerajte ih van na igru, vikendima s njima lovite mačke po susjedstvu, propješaćite te dvije tramvajske stanice.. Ljudski organizam predodređen je za kretanje i normalan rad mišića omogućava bolju cirkulaciju krvi i limfe. To je temelj dobrog zdravlja, visoke kvalitete života i konačno: bistrijeg i sretnijeg uma.

bottom of page